Att börja tävla

Att börja tävla är utvecklande och lärorikt!  

Ridsportförbundet har enkel och bra information om vad man ska tänka på när man vill börja tävla. Se till att du läser igenom den noggrant. https://ridsport.se/tavling/borja-tavla 

Lilla Rörby Ryttarklubb anordnar varje år klubbtävlingar för våra medlemmar på olika nivåer, alltifrån ledklass för de yngre ryttarna.  För detta krävs inga licenser eller grönt kort. Det är ett kul sätt att tävla under lättsamma former anpassat efter nivå samtidigt som vi eftersträvar att efterlikna riktiga tävlingsformer. 

För att tävla utanför klubben (på lokal, regional eller nationell nivå) krävs bl.a. grönt kort och licens. LRRK anordnar varje år en lokal tävling. Det är en möjlighet för klubbens tävlingsekipage att tävla på en lokal tävling, men fortsatt vara på hemmaplan. Det är också ett bra tillfälle att se hur en lokal tävling går till om man ännu inte är redo att tävla själv.   

LRRK är en liten klubb med en bred satsning inom flera grenar. Förutom att tävla för klubben individuellt i olika grenar och på olika tävlingsplatser, så har LRRK även lag i ponnyallsvenskan, både hoppning och dressyr (se policy för lagtävlingar). 

Grönt kort 
Grönt kort krävs för alla som tävlar på högre nivå än klubbtävling och visar att man har den kunskap som behövs för tävlingsstart. Barn behöver eget grönt kort fr.o.m. 14 år och kan ta grönt kort fr.o.m. 13 år. För yngre barn är det målsman som tar grönt kort. LRRK anordnar varje år grönt kort-kurs.  

Licens 
För att tävla på lokal, regional, eller national nivå krävs ryttarlicens. LRRK utfärdar ryttarlicens för medlemmar. För att lösa licens måste ryttaren, eller målsman, ha tagit grönt kort samt betalt medlemsavgift. För att tävla krävs även att ponnyn/hästen har licens och giltig vaccination (ska vara införda i tävlingsdatabasen). Det görs av ägaren. Hästens pass ska alltid tas med till tävlingar.  

Regler för tävlingar 
Tävlingsreglementet (TR) innehåller regler om vad som gäller vid tävling, t.ex. vad som gäller för ryttarens klädsel och tillåten utrustning för hästen. TR1 innehåller gemensamma regler för alla tävlingar, dessutom har varje gren (t.ex. hoppning, dressyr) ett eget TR. Att ha god kännedom om TR är en förutsättning för att få Grönt kort. 

Hitta och anmäla till tävlingar 
I tävlingsdatabasen/TDB, kan man söka på tävlingar. Här skapar man också sitt eget konto, vilket du kan få hjälp med i grönt kort-kursen. Det är också i TDB man anmäler sig till tävling. För att kunna anmäla till tävling krävs grönt kort och licens. I tävlingsdatabasen hittar du också propositioner med all information inför tävling, t.ex. vilka klasser som ingår och hur man anmäler. 

Vad betyder de olika klasserna? 
Av propositionerna framgår vilka tävlingsklasser som ingår i en tävling och vilken bedömning som gäller. Nedan framgår vad klasserna i hoppning motsvarar för höjder (förutom höjd motsvarar klasserna också olika svårighetsgrad (höjd, bredd, antal språng etc).  

Equipe 
Appen Equipe kan användas för att följa tävlingar live och innehåller banskisser, ryttarmeddelanden, vaccinationskontroll, startlistor och resultat. Här hittar ni även startlistor och vilket startnummer ponnyn har som ska anges på nummerlappen. 

Pay and jump 
En form av träning under tävlingslika former är t.ex. pay and jump (hoppning) eller pay and ride (dressyr) som anordnas av olika ridklubbar. Det räknas som träning och kräver varken grönt kort eller licens. Information on P&J och P&R hittar du i grupper på Facebook; tex Öppen bana samt Pay And Jump i och runt Stockholm 

Tips/att tänka på inför och efter tävling med ponny från ridskolan 
Ridklubben har inga hästar. Om du inte har egen ponny/häst behöver du stämma av med Stall Rörby/Hedmans vilka möjligheter som eventuellt finns att låna ridskoleponny till tävling eller träning och vilka särskilda förutsättningar som kan gälla för ridskoleponny inför, under och efter tävling.  

Du ansvar själv för transport under tävlingsdagen. Kolla att du har rätt transport för din bil (kolla reg. bevis) eller hyr hästbuss. För att köra större ponny än A-ponny ska t.ex. transporten ha framurlastning och säkerhetsutlösning utifrån av frambommar. Vid tveksamhet, ta hjälp så att lastning blir rätt.  

Innan tävling behöver hästen vara iordninggjord, hunnit äta i lugn och ro och det ska vara mockat i boxen. Stäm av vem som morgonfodrar om du har en tidig start. Behöver man åka innan morgonfodringen ska man komma i god tid för att fodra sin häst, samt alla övriga hästar som står i det stallet.  

Att göra en packlista kan hjälpa till att hålla koll på att alla saker kommer med (tävlingskläder, hästens utrustning, vatten och mat till hästen). Glöm inte hästpass. Efter tävling behöver transporten mockas och göras ren. OBS! att spån inte få slängas i containern.  

CHECKLISTA: 

Dagen innan: 

  • Titta på preliminär starttid i Equipe samt kontrollera om din ponny är uttagen till vaccinationskontroll samt vilket startnummer ponnyn har.
  • Se till att hästen är ren och fin 
  • Putsa utrustning 
  • Stäm av om ponnyn ska stå inne på natten 
  • Stäm av vem som morgonfodrar 

På tävlingsdagen: 

Kom i god tid till stallet så att ponnyn har hunnit äta 

Packa ponnyns utrustning: 

  • Träns 
  • Sadel (sadelgjord, schabrak) 
  • Ev annan utrustning  
  • Transportgrimskaft 
  • Täcke efter väder 
  • Hästpass 
  • Nummerlapp
  • Borstar, hovkrats m.m. 

Packa ryttarens utrustning

  • Hjälm 
  • Väst 
  • Tävlingsridbyxor, tröja och kavaj
  • Ridstövlar

Packa mat till Ponnyn

  • Vatten

När man kommer hem igen: 

  • Se till att ponnyn är ren och har rätt täcke på sig
  • Tvätta av och häng tillbaka utrustning som det var innan tävling 
  • Se till att ponnyns box är mockad och höpåsar fyllda 
  • Om du har hyrt transport ska den städas ur noggrant (spån får inte slängas i containern, endast torv eller halmpellets). 

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑